Pivovar Klášter dostal své jméno podle kláštera řádu cisterciáků, který byl založen ve druhé polovině 12. století a stával na místě dnešního pivovaru. Ačkoli ve své době patřil k nejvýznamnějším církevním objektům v Evropě, do dnešních dnů se dochovala pouze brána s překrásným portálem, která stojí na nádvoří současného pivovaru. Už od středověku vznikaly ve skále pod pivovarem téměř dvě desítky metrů hluboké sklepy, které posléze začaly sloužit pivovarské výrobě. Pivo v nich kvasí a dozrává dodnes.

Jako první začal v Klášteře vařit pivo v roce 1570 Jiří Labouňský z Labouně, na počátku 17. století se jeho majitelem stává Václav Budovec z Budova, popravený spolu s 26 dalšími českými pány v roce 1621 v Praze. Jeho majetek pak přechází do rukou Albrechta z Valdštejna, jehož potomci nechali zbudovat pivovar v takové podobě, v níž v současnosti slouží k výrobě zlatavého moku.

Piva kvasící a dozrávající ve skalních sklepích ocení pro jejich harmonickou chuť především skuteční pivní znalci. Piva jsou vařena tradičním dvourmutovým způsobem, kvasí v otevřených spilkách a zrají v ležáckých sklepích. Řemeslný způsob a místo vaření klášterského piva navíc tomuto dávají vedle unikátní chuti i téměř mystický charakter. Souznění historie, poctivého řemesla a přísné filosofie řádu cisterciáků nás s každým douškem piva Klášter nutí k zamyšlení a úctě.

Navštivte pivovar

Chcete se podívat, jak v Klášteře vaříme pivo? Objednejte se na prohlídku pivovaru na tel. 777 254 591 nebo na e-mailu vladislava.stankova@pivovarklaster.cz.

Napište nám

Dejte nám vědět, pokud máte otázky!

Je vám více než 18 let?

Potvrďte prosím, že je vám více než 18 let.